top of page
  • Kostas Kogiopoulos

Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΝΕΡΑΤΖΙΑΣ


Ο άγνωστος κατοικημένος μεσαιωνικός οικισμός στο Κάστρο της Νερατζιάς της Κω. Ο οικισμός δημιουργήθηκε στο εσωτερικό τμήμα του κάστρου που ήταν καλύτερα προστατευμένο. Όπως αναφέρει ο Η. Κόλιας. Πρωτος ο Α. Maiuri έσκαψε στην περιοχή περιορίστηκε σε μικρής έκτασης διερευνητικές τομές στη δυτική πλευρά του παλαιού περιβόλου και έφερε στο φως τα ερείπια μιας μονόχωρης «βυζαντινής», όπως την ονομάζει, εκκλησίας και πιθανώς ελάχιστα λείψανα κοσμικών κτισμάτων. Όλα αυτά με την πάροδο του χρόνου καλύφθηκαν από νεότερη επίχωση.

Ένα τυχαίο γεγονός έδωσε την ευκαιρία να αρχίσει ανασκαφή στον ίδιο χώρο που είχε σκάψει ο Α. Maiuri. Κατά τον ετήσιο καθαρισμό του χώρου από την ανεπιθύμητη βλάστηση, τον Φεβρουάριο του 1998, εμφανίστηκαν πυρομαχικά που πιθανώς ο ιταλικός στρατός είχε εγκαταλείψει στη διάρκεια του τελευταίου πολέμου. Μετά την απομάκρυνσή τους από πυροτεχνουργούς άρχισε η ανασκαφή. Εντοπίστηκε τμήμα ενός πυκνοκατοικημένου οικισμού επί του παρόντος έκτασης 875 τ.μ. (ο οικισμός εκτείνεται προς όλες τις κατευθύνσεις).




Ο ΧΑΛΙΚΟΣΤΡΩΤΟΣ ΔΡΟΜΟΣ

Ήλθε στο φως τμήμα ενός χαλικόστρωτου δρόμου πλάτους 1,60-1,80 μ. και αποκαλυφθέντος μήκους 19 μ. περίπου. Έχει κατεύθυνση από βορρά σε νότο. Είναι ευθύς και δεξιά και αριστερά του διακρίνονται πόρτες κτηρίων. Το νότιο άκρο του καταλήγει σε μια μικρή πλατεία εμβαδού 40 τ.μ. Στο κέντρο της αποκαλύφθηκε πηγάδι που ήταν ασφαλώς δημόσιας χρήσης. Ήλθε επίσης ξανά στο φως το μονόχωρο εκκλησάκι που είχε αποκαλυφθεί από τον Α. Maiuri και έχει μήκος 8 μ. και πλάτος 3 μ.


Στο κατώτερο τμήμα του βόρειου τοίχου του διακρίνονται ελάχιστα τμήματα του ζωγραφικού του διακόσμου. Δυτικότερα του αποκαλυφθέντος δρόμου διακρίνονται άλλοι δύο παράλληλοι προς τον πρώτο και του ίδιου περίπου πλάτους. Η ανασκαφή έχει διακοπεί, αλλά στο στάδιο που βρίσκεται μας επιτρέπει να διακρίνουμε τα περιγράμματα μικρών κτηρίων, που φαίνεται ότι τα περισσότερα ήταν κατοικίες. Ορισμένα ήταν διώροφα. Διασώζεται σ' αυτά τμήμα της πέτρινης σκάλας που οδηγούσε στον όροφο. Το εμβαδόν του ισογείου, ενός απ5 αυτά που ήλθε στο φως, δεν ξεπερνά τα 60-70 τ.μ. Το σωζόμενο ύψος των τοίχων του φθάνει σε ορισμένες περιπτώσεις τα 1,80 μ. και έχουν πάχος 0,50-0,60 μ.

11 views0 comments

Comments


bottom of page