Ο ΙΑΚΩΒΟΣ ΖΑΡΡΑΦΤΗΣ ΣΤΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ
Η φωτογραφία του Rudolf Herzog, ή κάποιου από τους συνεργάτες του που απεικονίζει τον Ιάκωβο Ζαρράφτη στο Ασκληπιείο μπροστά στο Βωμό του Ασκληπιού (στο μαρμάρινο τμήμα της οροφής), είναι η καλύτερη του μεγάλου Κώου ιστοριοδίφη.
Με βάση αυτή την φωτογραφία θα ήθελα να αναφέρω τον Βωμό του Ασκληπιού.
Ο ΒΩΜΟΣ ΤΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ
Ο Βωμός του Ασκληπιού ένα από τα παλαιότερα κτίσματα του Ασκληπιείου της Κω που εξελίχτηκε κατασκευαστικά στην πάροδο του χρόνου. Τα κτηριακά λείψανα του μνημειακού βωμού δημιουργούν πολλά, αναπάντητα ακόμη ερωτήματα σχετικά με τον χρόνο ανέγερσης του πρώτου βωμού και τις οικοδομικές φάσεις του. Η κατασκευή του πρώτου μνημειακού βωμού πρέπει μάλλον να αναχθεί στον πρώιμο 3ο αι. πΧ. Αν υποθέσουμε ότι ο περίφημος μιμίαμβος του Ηρώνδα σχετίζεται με την Κω και χρονολογείται γύρω στο 270-260 πΧ., επιβεβαιώνει, αν μη τι άλλο, την ύπαρξη βωμού στον πρώιμο 3ο αι. πΧ. Η σχέση όμως των σωζόμενων γλυπτών με το μνημονευόμενο ανάθημα γεννά αμφιβολίες. Η Kabus-Preisshofen χρονολογεί τα έργα γύρω στο 340-330 πΧ. αλλά τα αποσυσχετίζει από το ανάθημα στον βωμό. Αντίθετα, ο Ν. Σταμπολίδης προτείνει για χρονολόγηση το διάστημα μεταξύ 336-330 και 317-310 πΧ. και προσγράφει τις δημιουργίες στην καλλιτεχνική κληρονομιά του Πραξιτέλη και των γιων του.
Κατά τη δεύτερη φάση που, σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη, ανάγεται στα μέσα του 2ου αι. πΧ., πραγματοποιήθηκε μια γενικευμένη ανακατασκευή του πρωιμότερου μνημειακού βωμού.
Δημιουργήθηκε ένας βωμός σε σχήμα Π με κιονοστοιχία και ελεύθερη κλίμακα στα δυτικά κατά τα πρότυπα (σχεδόν αντίγραφο σε μικρότερη κλίμακα) του περίφημου μνημειακού βωμού της Περγάμου. Πάνω σε ένα μαρμάρινο κρηπίδωμα (διαστ. ll.7Sx7.87 μ.) διακοσμημένο με κυμάτια, στηριζόταν μια χαμηλή κιονοστοιχία ιωνικού ρυθμού (6x9 κίονες, ύψ. 2.80 μ.), από την οποία σώζονται ελάχιστα αρχιτεκτονικά στοιχεία, μεταξύ των οποίων ένα κιονόκρανο και ένα τμήμα του γείσου, που ήταν συμφυές με το μαρμάρινο φάτνωμα της περίστασης. Στην εσωτερική αυλή του βωμού, στην κορυφή της κλίμακας, ήταν στημένες οι τράπεζες για τις προσφορές και τις θυσίες (Δ. Μποσνάκης).
Comments