Το 1936 -1938 στο πιο εύφορο πεδινό μέρος της Κω στον (κάμπο Πυλίου) Λινοπότη δημιουργήθηκε η γεωργική αποικία (VITTORIO EGEO, ANGUILLARA, FIORENZA, PRIMAVERA) σε σχέδια του Rodolfo Petracco.
Έγιναν εγγειοβελτιωτικά έργα και κατασκευάστηκαν κανάλια μεταφοράς νερού από τη λίμνη Πυλιού. Οι απαλλοτριώσεις άρχισαν το 1936 την περίοδο του κυβερνήτη Μ. Lago. Οι κατασκευές τελείωσαν το 1938 επί κυβερνήτη C.M. De Vecchi και τα εγκαίνια έγιναν στις 21/4/1938, πριν ακόμη ολοκληρωθούν τα εγγειοβελτιωτικά έργα. Κατασκευάστηκαν 28 αγροτικές οικίες για εποίκους και ένας κεντρικός οικιστικός (διοικητικός πυρήνας).
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Το διοικητικό του κέντρο αποτελούνταν από το συγκρότημα, όπου υπήρχε το κεντρικό διώροφο κτήριο με δύο πτέρυγες, βόρεια και νότια και τα κτήρια εκτός του κεντρικού.
Α) ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΙΩΡΟΦΟ ΚΤΗΡΙΟ. Ήταν το Δημαρχείο, τα γραφεία του Φασιστικού Κόμματος (Casa del Fascio), το γραφείο της Milizia (Μελανoχίτωνες), παραστρατιωτική οργάνωση M.V.S.N. (Milizia Volontaria per la Sicurezza Nazionale) και της νεολαιίστικης φασιστικής οργάνωσης Balilla (ONB). Στην (πίσω πλευρά του κτηρίου) διακρίνονται σαφώς από τις επιγραφές τους τα διάφορα γραφεία.
Β) ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΠΤΕΡΥΓΑ. Υπήρχαν το πανδοχείο, το κατάστημα τροφίμων και ψιλικών, το πανδοχείο, το λογιστήριο και το διώροφο κτήριο της Αστυνομίας, που βρισκόταν στην είσοδο του
συγκροτήματος προς τον επαρχιακό δρόμο, όπως και σήμερα.
Γ) ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΠΤΕΡΥΓΑ. Υπήρχαν το σχολείο, οι αποθήκες και το κατάλυμα των καλογραιών και των δασκάλων.
Δ) ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΤΗΡΙΑ. Δυτικά του κεντρικού συγκροτήματος κατασκευάστηκε η εκκλησία του San Paolo, που δίπλα της είχε την κατοικία του εφημέριου, το πρεσβυτέριο. Στην ίδια πλευρά υπήρξε μια δεξαμενή και το σπίτι του διευθυντή.
Μετά την κατοχή και με την ενσωμάτωση το συγκρότημα πέρασε στο Ελληνικό δημόσιο. Στο κεντρικό συγκρότημα το 1949 δημιουργήθηκε η πρακτική Τεχνική Σχολή και αργότερα η πρακτική Γεωργοτεχνική Σχολή (Βασιλικόν Εθνικόν Ίδρυμα) μέχρι το 1968, ενώ στη συνέχεια και μέχρι το 2005 λειτούργησε ως στρατόπεδο.
Το βασιλικό Ίδρυμα
Όπως όλοι οι πρώην καθολικοί ναοί στην Κω μετατράπηκαν σε ορθοδόξους, έτσι και η πρώην εκκλησία του San Paolo έγινε ορθόδοξη και ονομάστηκε Ιερός Ναός Αγίου Παύλου. Το στρατόπεδο εγκαταλείφτηκε και το συγκρότημα έχει αφεθεί να καταστρέφεται.
ΤΟ ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΤΩΝ ΚΑΛΟΓΡΑΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ
Στο άκρο της βόρειας πτέρυγας υπήρχε το κατάλυμα των καλογραιών και των δασκάλων, δηλαδή σαν ένα μικρό μοναστήρι. Οι καλόγριες που λειτουργούσαν εκεί άνηκαν στο μοναστικό τάγμα Αδελφών Ζηλωτριών της Ιεράς Καρδιάς (Comunita delle Suore Zelatrici del Sacro Cuore) που δρούσε στην Κω και τη Λέρο.
Το κατάλυμα στο τέλος της βόρειας πτέρυγας
Μετά την απελευθέρωση επαναχρησιμοποιήθηκαν όλα τα κτήρια του συγκροτήματος. Το κατάλυμα των καλογραιών μετατράπηκε σε αποθήκη και αφαιρέθηκε το υπερυψωμένο πλαίσιο εισόδου που στηριζόταν ο σταυρός και η καμπάνα. Αργότερα το κτήριο χρησιμοποιήθηκε σαν λουτρό, όπως φαίνεται από την σημερινή του διαμόρφωση. Μπροστά του κατασκευάστηκε το συνεργείο του στρατοπέδου. Το κτήριο που υπάρχει σήμερα είναι διακριτό παρά της εξωτερικές και εσωτερικές προσθήκες και μετατροπές. Μια τεράστια συκιά κρύβει την πρόσοψη και την είσοδο του όμως διακρίνονται καθαρά οι χώροι διαμονής και χρήσης, όπως και το μικρό αίθριο. Αποτελείτε από τον διάδρομο με καμάρες που κλείστηκαν, ένα μικρό αίθριο και το κτήριο με τους κοιτώνες την κουζίνα και τις τουαλέτες. Η είσοδος με τον διάδρομο και τις καμάρες που καταλήγουν στο αίθριο είναι διακριτά διότι έχουν λιγότερο ύψος.
Η είσοδος σκεπασμένη από την μεγάλη συκιά. Πλάγια το συνεργείο οχημάτων.
Η είσοδος χωρίς το καμπαναριό με τον σταυρό
Οι καμάρες που κοιτούσαν προς το αίθριο
Το κυρίως κτήριο με τους κοιτώνες την κουζίνα και τις τουαλέτες
Το κυρίως κτήριο με τους κοιτώνες την κουζίνα και τις τουαλέτες
Μπροστά έγιναν τα υπόστεγα και το συνεργείο οχημάτων. Διατηρούνται ακόμη σήμερα οι επιγραφές
Σχόλια