top of page
Kostas Kogiopoulos

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΤΗΝ ΚΩ

Updated: Jun 30



Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ

Εκεί που βρίσκεται σήμερα η πληγωμένη Αγίας Παρασκευή από το σεισμό του 2017 παλαιότερα βρισκόταν μικρότερος ναός που διέθετε και κελιά.

Ο Ναός ήταν σε κακή κατάσταση και βρισκόταν στην πάλαι ποτέ χριστιανική συνοικία της Άσπας. Οι χριστιανοί της συνοικίας που εξέλεγαν και δικό τους μουχτάρη (σφραγιδοφύλακα) κοινοτάρχης – δήμαρχος, αποφάσισαν να οικοδομήσουν ένα νέο μεγαλύτερο στη θέση του. Ο πρώτος σύλλογος που ενδιαφέρθηκε για την οικοδόμηση του Ναού της Αγίας Παρασκευής ήταν ο Κωακός Σύνδεσμος «Αγία Παρασκευή» το 1910.

Το 1913 ο 1ης Δεκεμβρίου 1913 ιδρύθηκε ο Σύλλογος «Ευσέβεια» για να ενδιαφερθεί για την κατασκευή του νέου Ναού της Αγίας παρασκευής.



ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΙΣ

Φέρεται εις γνώσιν παντός ευσεβούς χριστιανού, ότι έν Κω, Νήσω του Αιγαίου Πελάγους, κατηρτίσθη από 1ης Δεκεμβρίου 1913 Σύλλογος ονομασθείς «Ευσέβεια» σκοπός του οποίου έσται η δια συλλογής εράνων των μελών αυτού ανέγερσις της παλαιφώτου και ετοιμορρόπου ενοριακής εκκλησίας Αγίας Παρασκευής, Προς αναζωπύρωσιν δε του υπέρ του κτιρίου ενδιαφέροντος εκρίθη αναγκαία η δημοσίευσις του συνταχθέντος, επιψηφισθέντος και κυρωθέντος τη αρχιερατική μονογραφία Κανονισμού.

Κώς τη 1η Δεκεμβρίου 1913

Ο Πρόεδρος 'Ιωάννης Λεωνίδου Χ. Ιωάννου

Ό Ταμίας: Ευάγγελος Σ. Αντωνίου

Ο Γραμματεύς: Γ. Σ. Γαμβρέλλης

Τα Μέλη: Παντελής Γ. Σαμαράς, Εμμ Ζουμπουλίκος Γιαννούλης Ευσταθϊου, Γεώργ. Ν. Καλαϊτζής.



ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΟΣ «ΕΥΣΕΒΕΙΑΣ»

Σκοπός της Αδελφότητος είναι· προς είσπραξιν τακτικών εράνων η συνδρομών προς ανέγερσιν του εν τη Συνοικία Άσπας Ιερού Ναού επ' ονόματι της Αγίας Παρασκευής.

Άρθρον 1. — Αδελφός δύναται να έγγραφη πας Ορθόδοξος Χριστιανός υπό χριστιανικών αισθημάτων εμφορούμενος.

Το 1914 ο σύλλογος πρότεινε την θέσπιση λαχείου όπου τα έσοδα θα πήγαιναν για την λειτουργία του σχολείου και την ανέγερση του ναού.

Το 1920 ιδρύθηκε και στην Αμερική σύλλογος με το ίδιο όνομα και τον ίδιο σκοπό και υπήρξε αντιπροσωπεία του και στη Κω υπό τους: Γιαννούλη Γιαννούλη, Ιωάννη Ζερβάνο, Γεώργιο Πάτμιο, Ιωάννη Τριπολίτη, Ευάγγελο Τσαμπουνιάρη.



Το 1928 ο Ιταλός αρχιτέκτονας και βυζαντινολόγος Orsini, έκανε τα σχέδια του ναού Ακολούθησε η κατασκευή του από την εταιρεία του πολιτικού μηχανικού Marcello Urban από το Μάρτιο του 1931 ως το Δεκέμβριο του 1932, με δαπάνες που ανήλθαν στο ποσό των 205.000 λιρών, οι οποίες καλύφθηκαν κυρίως, από τους Κώους ομογενείς της Αμερικής.

Η εκκλησία επέζησε του σεισμού του 1933.

Το τέμπλο ήταν στην αρχή ξύλινο, το 1956 έγινε το καινούργιο από κωακό μάρμαρο από τον Καλύμνιο Μ. Τηλιακό. Η αγιογράφηση έγινε επίσης από τον Καλύμνιο Α. Καραφυλάκη ενώ αγιογράφηση του Ναού από τους Σ. Ζέγιαννη, Ν. Βλαχογιάννη Β. Στούπκα. Το κωδωνοστάσιο ολοκληρώθηκε το 1967.




Στο σεισμό του 2017 η εκκλησία έπαθε σοβαρές ζημιές και παραμένει έτσι μέχρι σήμερα.





Στη στην λεωφόρο Ιπποκράτους υπάρχει επίσης και το Προσκυνητάρι της Αγίας Παρασκευής, προσεισμικό προσκύνημα που διατηρείται.


Από το βιβλίο μου: Η Κως μέχρι τον μεγάλο σεισμό του 1933.

41 views0 comments

Comments


bottom of page