top of page
Kostas Kogiopoulos

Η ΠΡΩΤΗ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΤΟ 1480. Ο ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΜΩΑΜΕΘ Β΄Ο ΠΟΡΘΗΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΑΓΙΣΤΡΟΣ PIERRE D’ AUBUSSON

Updated: May 30




 Το οικόσημο του Pierre d'Aubusson

Ο μεγάλος Μαγίστρος Pierre d'Aubusson (1423 - 1503) η "Ασπίδα του Χριστιανισμού" όπως τον αποκαλούσαν, γεννήθηκε στο κάστρο του Le Monteil στο Vicomte και ήταν βαρόνοι του Aubusson από την ομώνυμη πόλη της Γαλλίας. Ήταν το πέμπτο από επτά αδέλφια. Ο Pierre d'Aubusson, όπως πολλοί νέοι ιππότες της χριστιανικής αριστοκρατίας, προσχώρησε στο τάγμα του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ. Ανέβηκε την ιεραρχία των ιπποτών πρώτα έγινε "Grand Prior" της "Langue d'Auvergne"  και αργότερα έγινε ο τεσσαρακοστός μέγας μάγιστρος. Εκσυγχρόνισε τα κάστρα της Δωδεκανήσου και εκείνο της Κω γι’ αυτό υπάρχει και το οικόσημο του.


Κως. Κάστρο της Νερατζιάς

Κως. Κάστρο της Νερατζιάς. Οικόσημο του Pierre d'Aubusson κάτω ανάγλυφο με γιρλάντες και προσωπείο από το αρχαίο θέατρο της Κω που οι ιππότες ενσωμάτωσαν στο τείχος.



Ο Pierre d'Aubusson έφιππος. Edouard Odier 1841



Διοικούσε το τάγμα όταν έγινε η πρώτη πολιορκία της Ρόδου το 1480 από τον Σουλτάνο Μωάμεθ Β΄ τον πορθητή. Ήδη μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης ο Μωάμεθ είχε ζητήσει να γίνουν οι ιππότες φόρου υποτελείς στους Οθωμανούς αλλά το αρνήθηκαν έτσι οι Τούρκοι άρχισαν λεηλασίες στα παράλια του Αιγαίου και έκαναν την ζωή των νησιωτών ανυπόφορη. Από το 1478 άρχισαν τα σχέδια επίθεσης στη Ρόδο μαζεύοντας στρατεύματα και πολεμοφόδια, στέλνοντας κατασκόπους να πάρουν όσες περισσότερες πληροφορίες για τον αντίπαλο μπορούν, μελετώντας τα αναλυτικά τοπογραφικά σχέδια της πόλης.

Τον Δεκέμβριο του 1479 στάλθηκε μια ναυτική μοίρα υπό τις διαταγές του βεζίρη Μεσίχ Πασά Παλαιολόγο, να κατασκοπεύσει το νησί. Η μοίρα όμως, αφού διώχτηκε από τα νερά της Ρόδου και της Τήλου. Μαζί με τον υπόλοιπο στόλο και με 60 πλοία στις 23 Μαΐου 1480 φάνηκε μπροστά στη Ρόδο. Οι συνεχείς επιθέσεις απέτυχαν Ο Pierre d’Aubusson τραυματίστηκε σοβαρά αλλά στο τέλος επέζησε μέχρι που οι Οθωμανοί έφυγαν ηττημένοι στις 18 Αυγούστου αφήνοντας στο πεδίο της μάχης 9000 νεκρούς και 15000 αιχμαλώτους. Μετά την νίκη των Ιπποτών ο ο μεγάλος μάγιστρος ονομάστηκε "Ασπίδα του Χριστιανισμού". Ο Μωάμεθ δεν πτοήθηκε, το 1481 συνέλεξε ένα μεγάλο στρατό για να επιτεθεί ξανά στη Ρόδο αλλά δεν πρόφθασε γιατί τον βρήκε ο θάνατος, πιθανόν από δηλητηρίαση. Στην ταφόπλακα του έγραψε την ακόλουθη επιγραφή: «Ήθελα να κατακτήσω τη Ρόδο και την Ιταλία».

Ο Pierre d’Aubusson αφιέρωσε το υπόλοιπο της ζωής του στην εδραίωση της δύναμης των Ιωαννιτών. Έγινε μεγάλος διώκτης των εβραίων της Ρόδου και το 1489 χειροτονήθηκε καρδινάλιος εξασφαλίζοντας μάλιστα περαιτέρω προνόμια για το ιπποτικό τάγμα. Προσπάθησε επανειλημμένα να οργανώσει μια μεγάλη διεθνή σταυροφορία κατά των Τούρκων αλλά δεν τα κατάφερε. Πέθανε το 1503 σε ηλικία 80 ετών, αφού ηγήθηκε του τάγματος για 27 χρόνια. Μετά τον θάνατό του, ο d’ Aubusson θάφτηκε στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη αλλά το μαυσωλείο του καταστράφηκε μετά την κατάληψη της πόλης από τους Τούρκους το 1523. Ο τάφος του σώζεται σήμερα στο παλάτι των Βερσαλλιών.


Το οικόσημο του Pierre d'Aubusson με τα σύμβολα του καρδιναλίου

 





Ο ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ ΤΖΕΜ (DJEM). Ο ΠΕΡΙΠΛΑΝΩΜΕΝΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ

Ο Μωάμεθ Β΄μαζί με τον γιό του πρίγκιπα Τζέμ (αριστερά).

Ήταν δευτερότοκος γιός του Μωάμεθ Β΄ συγκρούσθηκε με τον αδελφό του Βαγιαζήτ για την διαδοχή, κατέφυγε στην Αλικαρνασσό στους Ιωαννίτες ιππότες και στη συνέχεια τον υποδέχθηκαν στη Ρόδο με τιμές.


Ο Τζεμ δέχεται στο τραπέζι τον μεγάλο μάγιστρο Pierre d'Aubusson στη Ρόδο.


Ο Βαγιαζήτ πρόσφερε στους Ιωαννίτες μεγάλα ποσά για να κρατήσουν τον Τζεμ αιχμάλωτο. Ο d’Aubusson, βλέποντας στο Τζεμ σαν ένα πολύτιμο διαπραγματευτικό χαρτί, συνεννοήθηκε με τον σουλτάνο για συνθήκη μη επίθεσης στη Ρόδο υπό τον όρο ότι ο πρίγκιπας θα μένει εκεί και δεν θα προκαλεί προβλήματα στον Σουλτάνο ο οποίος επιπλέον δεσμεύτηκε να πληρώνει ετησίως στο Τάγμα σαράντα πέντε χιλιάδες δουκάτα για τη συντήρηση του πρίγκιπα και της ακολουθίας του.  Ο πρίγκιπας Τζεμ για μεγαλύτερη ασφάλεια στάλθηκε στη Γαλλία στο κάστρο του Pierre d’Aubusson. Ο Πάπας Ιννοκέντιου VIII  που δεν θα άφηνε να του ξεφύγει τέτοια ευκαιρία ζήτησε και πήρε τον πρίγκιπα στη Ρώμη υπό την επίβλεψη του όπου έγινε υποχείριο στις πολιτικές του. Πολιτικά παιχνίδια και ίντριγκες πλέχθηκαν γύρω από τον πρίγκιπα. Τελικά ο βασιλιάς της Γαλλίας Κάρολος VIII παρέλαβε τον «περιπλανώμενο πρίγκιπα» μέχρι που ο Τζεμ πέθανε το 1495 στην Κάπουα της Ιταλίας. Έτσι ο Pierre d’Aubusson και οι Ιωαννίτες έχασαν ένα μεγάλο διαπραγματευτικό χαρτί.

 

44 views0 comments

Comments


bottom of page