top of page
Kostas Kogiopoulos

ΠΑΝΤΕΛΟΓΛΕΙΟΝ ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΙΑΔΕΙΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΩ

Updated: Jun 18

Το πρώτο πολιτικό νοσοκομείο στην Κω λειτούργησε την περίοδο της τουρκοκρατίας. Υπήρχε και ένα Τουρκικό στρατιωτικό νοσοκομείο στην περιοχή της Αναβολιάς εκεί περίπου που είναι το παλιό στάδιο.



Το πολιτικό - δημοτικό νοσοκομείο άρχισε να χτίζεται το 1877, κοντά στην εκκλησία του Σταυρού. Σημερινή οδό Μητροπόλεως.

Ο Ι. Ε. Ζαρράφτης το περιγράφει: Εντός τῆς ὁδοῦ ταύτης μετά 10 μ. δεξιά τῷ εἰσερχομένῳ ὑπάρχει ἵδρυμα ήμιτελές αλλά πλουσίως τεθεμελιωμένον καί ἀρκούντως εὐρύχωρον μετά πύλης ὁλομαρμαρίνου. Τοῦτο εἶναι το Πολιτικόν Νοσοκομείον, ἱδρυθέν δαπάναις κληροδοτήματος του Άντ, Παντελόγλου δυστυχῶς μόνον ἄχρις ὀροφῆς τῆς πρώτης, σχήματος τετραγώνου μήκους 28μ. και πλάτους 18μ. περί δέ τάς τρείς πλευράς αὐτού ὑπάρχουσιν έκτισμένα τα ευρύχωρα δωμάτια αυτού μετά εὐρυχώρου διαδρόμου οὗ το ἔξω μέρος εἶν' ἁψιδωτόν. Εἰς τήν τετάρτην πλευράν πρός Ν. ὑπάρχει ο παλαιός ναός του Σταυρού. Κώια, ήτοι επτά τεύχη περιγράφοντα τα της Κω μετά του χάρτου αυτής, Εν Κω 1921. σσ. 62 - 63.


Αεροφωτογραφίες του 1928


Τα έξοδα κατασκευής καλύφθηκαν από τη δωρεά του μεγάλου ευεργέτη Αντωνάκη Γ. Παντελόγλου. Όλες τις αγαθοεργίες του τις αφιέρωσε στη μνήμη της μονάκριβης κόρης του Αικατερίνης (1839-1870). Βοήθησε στην αποπεράτωση σχολείων και του κτηρίου της εκκλησίας του Σταυρού και του νοσοκομείου. Μετά θάνατο κληροδότησε το υπόλοιπο της περιουσίας του στη Μητρόπολη για τη συντήρηση των σχολείων.

Ο Ι. Ζαρράφτης., ό.π.σ. 63 καταγράφει την επιγραφή που υπάρχει στην είσοδο του νοσοκομείου: Τόν ἀγαθόν φιλαθρωπέης δόμου ανέγειρε Άντωνάκης Γεωργίου Παντελόγλου ἐπίκλην, ὅσια πολλά ρέξας και πρίν ποῇ Κῴων ἐς μνάμαν θυγατρός, ἧς Αἰκατερίνης, Ασβέστοιο πόθοιο παρήγορον τόν λίπε πότμος πρωτοτόκοιο κόρης αργαλέη νούσω, Τούνεκεν ὑψιμέδοντα λίτεσθ' ὅσοι ἔνθ' εἴσιτε ἐς μαρμάρων τάξαι ίδρυτάων ψυχῶν 1879.

Το 1886 δημιουργήθηκε μια επιτροπή, η οποία επέβλεπε την οικοδόμηση του κτηρίου του νοσοκομείου, που θα ονομαζόταν “ΠΑΝΤΕΛΟΓΛΕΙΟΝ ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΙΑΔΕΙΟΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΝ”. Ο Α. Παντελόγλου έκανε τη δωρεά για τη δημιουργία του νοσοκομείου, αλλά μέχρι το 1896 δαπανήθηκαν 65.000 τούρκικα γρόσια και το κτήριο ήταν ακόμη ημιτελές. Δεν είναι γνωστό πόσο λειτούργησε ως νοσοκομείο.

Εκεί στεγάστηκε και λειτούργησε το 1918 το Ιπποκράτειο Ημιγυμνάσιο. Μετά το μεγάλο σεισμό του 1933 στεγάστηκαν στο ίδιο κτήριο και τα Δημοτικά Σχολεία. Το κτήριο με διάφορες προσθήκες υπάρχει και σήμερα και κατοικείται από ιδιώτες.


"Η Ροδιακή" 25/12/1925

Το κτήριο με διάφορες προσθήκες υπάρχει και σήμερα και κατοικείται από ιδιώτες. Η εφημερίδα Κως, 3/4/1961, έτος Α', αρ. 7. Στις 16 και 17/3/1961 έγινε δημοπρασία και εκποίηση των οικημάτων του Σταυρού. Το χρηματικό ποσό που συλλέχτηκε, διατέθηκε για την αναστήλωση της ομώνυμης εκκλησίας. Από το κτηριακό συγκρότημα ένα δωμάτιο καθώς και το προαύλιο παρέμειναν στην εκκλησία.


Από το βιβλίο μου: Η Κως μέχρι τον μεγάλο σεισμό του 1933.

19 views0 comments

Comments


bottom of page