top of page
Kostas Kogiopoulos

ALBERT GABRIEL ΕΝΑΣ ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ

Updated: Jun 18


Ο Albert Gabriel μπροστά στην πόρτα του καταλύματος της Γαλλίας


Albert Gabriel (1883-1972) ήταν Ζωγράφος, Αρχιτέκτονας, Αρχαιολόγος, Περιηγητής και πραγματικά άξιζε όλους αυτούς τους τίτλους.

Εργάσθηκε στη Ρόδο, από την αρχή του 20ου αιώνα έως το 1925 και μας άφησε ένα μνημειώδες έργο για τις ιπποτικές οχυρώσεις. Μετά την ιταλική κατάληψη των νησιών η θέση του στην Ρόδο δεν ήταν πια όπως πριν. Η φωτογραφική συλλογή που άφησε του αποτελεί πολύτιμο τεκμήριο της περιόδου. Επειδή είχε εξειδικευθεί στην ισλαμική αρχαιολογία συνέχισε στην ανατολή, από το 1926 ο Γκάμπριελ ανέλαβε την έδρα της Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης μέχρι το 1930 και ίδρυσε και το Γαλλικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο αργότερα θα γίνει Γαλλικό Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών. Μεταξύ 1930-40 εξέδωσε μονογραφίες για σημαντικά ιστορικά κτίρια στην Ανατολία και την Κωνσταντινούπολη.

Μεταξύ των ετών 1908 – 1959 με αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης έκανε περισσότερα από σαράντα ταξίδια στη Τουρκία και ερεύνησε ιστορικά κτήρια από το 1925 έως τη δεκαετία του 1960 Έκανε πολλές μελέτες και εκπόνησε εκθέσεις για τη συντήρηση και την αποκατάσταση.

Την Κω επισκέφθηκε τουλάχιστον δύο φορές όπως διακρίνεται από τις φωτογραφίες του. Αποθανάτισε τμήματα της προσεισμικής πόλης. Η φωτογραφίες του είναι πραγματικά αξιόλογες και πρωτίστως ιστορικά ντοκουμέντα. Φωτογράφησε το κάστρο και μεσαιωνικά μνημεία τον κοιμητηριακό ναό του Αγίου Ιωάννου – εφτά βήματα (παλαιοχριστιανική βασιλική) αλλά και δρομάκια της προσεισμικής πόλης

Παρά τη λαμπρή καριέρα του, ο Albert Gabriel (1883-1972) δεν έχει τιμηθεί όσο πρέπει στη Γαλλία.




Comments


bottom of page