top of page
Kostas Kogiopoulos

ΚΟΜΗΣ FANTINO QUERINI Ο ΔΕΣΠΟΤΙΚΟΣ ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΗΣ ΚΩ. Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ QUERINI ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ.

Οι οικογένεια Querini ήταν οίκος Βενετών πατρικίων εκ των ιδρυτών της Βενετίας με αξιοσημείωτη παρουσία στις ελληνικές θάλασσες, ο οποίος έδωσε, μεταξύ των άλλων, τρεις δούκες της Κρήτης (13ος και 14ος αι.) και έναν ρέκτορα Τήνου και Μυκόνου (15ος αι.) και της Αμοργού (1446-1537), ενώ ένας κλάδος της οικογένειας ηγεμόνευσε στη νησιώτικη κομητεία της Αστυπάλαιας (1413-1537). Επίσης η οικογένεια είχε και έναν καρδινάλιο τον Angelo Maria Querini.




Το κάστρο της Αστυπάλαιας χτίστηκε από την οικογένεια των Querini πάνω στην αρχαία ακρόπολη του νησιού, την οριστική του μορφή πήρε τον 15ο αιώνα. Tο 1540 με τη συνθήκη ειρήνης Βενετίας-Τουρκίας στο τέλος του Γ’ Ενετοτουρκικού πολέμου κάστρο πέρασε στους Οθωμανούς.





Το οικόσημο της οικογένειας περιέχει τα κρίνα, σύμβολο της οικογένειας και τις εννέα σφαίρες οι οποίες παραπέμπουν στην σύζυγο του κόμη της Αστυπάλαιας. Τα χρώματα ήταν μπλέ και κίτρινο και Παρόμοιο οικόσημο υπάρχει στη συλλογή των αρχαίων μελών στο κάστρο και ανεστραμμένο χαμηλά στο δυτικό εξωτερικό περίβολο του Κάστρου της Κω (Νερατζιάς). Οι Querini πρόσθεσαν στο επίθετο τους το Stampalia – Αστυπάλαια το 1808 και ονομάστηκαν Querini Stampalia

O τελευταίος απόγονος ήταν ο κόμης Giovanni Querini Stampalia (5 Μαΐου 1799 – 25 Μαΐου 1869) και όταν πέθανε κληροδότησε στη Βενετία όλα τα υπάρχοντα του, περιλαμβάνοντας το Παλάτι, εδάφη και όλα τα οικογενειακά κειμήλια με σκοπό τη δημιουργία ενός ιδρύματος που προωθεί τις τέχνες. Έτσι, φτιάχτηκε το Ίδρυμα Querini Stampalia, κοντά στην πλατεία του Αγ. Μάρκου, το οποίο εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία της πόλης.




Ο FANTINO QUERINI

Ο ιππότης Fantino Querini, υπήρξε κομεντόρης (διοικητής) των νήσων Κω, Καλύμνου, Λέρου και της Νισύρου, μεταξύ των ετών 1432 και 1452.









Η Αλαζονική διοίκηση του Fantino Querini και η φιλαργυρία του προξένησαν πολλά προβλήματα στους ιππότες αλλά και στους κατοίκους της Κω. Πουλούσε σε μεγάλες τιμές τρόφιμα στους ιππότες της Αλικαρνασσού ενώ απαγόρευε στους αγρότες της Κω να το κάνουν. Τα πρωτοπαλίκαρα του απειλούσαν τους αγρότες της Κω. Συνεργαζόταν με πειρατές στο μοίρασμα των κλοπιμαίων. Κάποια στιγμή ο κόμπος έφθασε στο κτένι η απληστία του τον κατέστρεψε. Ο μεγάλος μάγιστρος τον καθαίρεσε από τα αξιώματα του και τον μετέφερε στην Ρόδο για να δικαστεί από τους δικαστές του τάγματος (καθένας αντιπροσώπευε μια γλώσσα). Η Βενετία αντέδρασε και απείλησε το Τάγμα αλλά δεν έγινε τίποτε. Ο Fantino Querini καταδικάστηκε κλείστηκε στην φυλακή σε ισόβια με τροφή ψωμί και νερό. Το 1543 ή 1454 πέθανε στη φυλακή μπορεί και να εκτελέστηκε δεν είναι σίγουρο, έτσι άδοξα τελείωσε η ζωή του.

Comments


bottom of page