top of page
  • Kostas Kogiopoulos

CESARE MARIA DE VECCHI CONTE DI VAL CISMON



Στην φωτογραφία: Ο De Vecchi Πλαισιώνεται με δύο μελανοχίτωνες στα προπύλαια της αρχαίας αγορά της Κω.

Ο κυβερνήτης De Vecchi (Cesare Maria De Vecchi Conte di Val Cismon (1984 – 1959) πλήρης τίτλος: Governatore Civile e Militare delle Isole Italiane dell’Egeo).



Ποιος ήταν ο De Vecchi, σπούδασε φιλολογία και νομική. Ήταν φανατικός καθολικός και μοναρχικός. Υπήρξε τέτραρχος στην πορεία στη Ρώμη. Υπουργός παιδείας, πρέσβης στο Βατικανό, κυβερνήτης της Σομαλίας, γερουσιαστής. Ο βασιλιάς τον ονόμασε Κόμη. Στα Δωδεκάνησα διοίκησε από 22/11/1936 έως 9/12/1940. Είχε βίαιο και παρορμητικό χαρακτήρα και ήταν πολυπράγμων και αυταρχικός. Επενέβη κάνοντας μεγάλες παρεμβάσεις στην Παιδεία και προώθησε τον εκφασισμό σε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής των Δωδεκανησίων. Το μόνο (θετικό) ήταν ότι σταμάτησε τις προσπάθειες του προκατόχου του Mario Lago για το αυτοκέφαλο της εκκλησίας της Δωδεκανήσου. Η μανία του ήταν να εξαλείψει κάθε ίχνος Ανατολής απ’ την πόλη της Ρόδου.

Επί της διοίκησης του συνεχίστηκε η ανοικοδόμηση αλλά επεδίωκε να δώσει όψη ρωμαϊκή και φασιστική. Απαγορευόταν και καταδιωκόταν οποιαδήποτε επαφή με την Ελλάδα, ακόμα και το γαλανό χρώμα (γιατί είναι το χρώμα της ελληνικής σημαίας). Αλλοίωναν επίσης τα οικογενειακά ονόματα, ώστε να φαίνονται ιταλικά και όχι ελληνικά. Υπήρξε φανατικός ανθέλληνας και είναι υπεύθυνος για τον τορπιλισμό του εύδρομου «Έλλη» και την κήρυξη του πολέμου από την Ιταλία κατά της Ελλάδας.

Το 1943 ψήφισε την ημερήσια διάταξη Grandi στο μεγάλο φασιστικό συμβούλιο που έριξε τον Mussolini. Καταδικάστηκε σε θάνατο αλλά με την βοήθεια της εκκλησίας κρύφθηκε. Το νέο μεταφασιστικό ιταλικό κράτος τον καταδίκασε ερήμην 5 χρόνια φυλάκιση. Tο 1947 διέφυγε στην Αργεντινή. Επέστρεψε μετά δύο χρόνια στην Ιταλία του δόθηκε αμνηστία χωρίς κανείς να τον πειράξει. Το ίδιο έτος έπαθε εγκεφαλικό που τον άφησε στο κρεβάτι σε αφασία μέχρι τον θάνατο του το 1959 στη Ρώμη.

bottom of page