top of page
  • Kostas Kogiopoulos

Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ DORO (TEODORO) LEVI

Updated: Jan 8, 2022

Ο ΙΤΑΛΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ DORO (TEODORO) LEVI

Ο μεγάλος Ιταλοεβραίος αρχαιολόγος Doro (Teodoro) Levi, ο Νέστωρας της Αρχαιολογίας, γεννήθηκε στην Τεργέστη (1898-Ρώμη 1991), την εποχή της Αυστροουγγαρίας, όπου τελείωσε το Λύκειο. Την περίοδο της κατοχής υπήρξε αλυτρωτιστής και συμμετείχε εθελοντικά, στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Σπούδασε στη Φλωρεντία όπου και παντρεύτηκε την Anna Cosadinos (Κοσαδίνου) (1895-1981) από την Κωνσταντινούπολη. Ήλθε στην Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή της Αθήνας ως υπότροφος το 1921-1926, όταν διευθυντής ήταν ο Alessandro Della Seta. Στη συνέχεια ανέλαβε επιθεωρητής και το 1935 έφορος αρχαιοτήτων στο Κάλιαρι της Σαρδηνίας. Συγχρόνως ανέλαβε καθηγητής στην έδρα Ελληνορωμαϊκής Τέχνης στο εκεί πανεπιστήμιο.

Ανέλαβε σημαντικές ανασκαφές της νεολιθικής νεκρόπολης του Anghelu Ruju στο Alghero, τρεις ανασκαφικές αποστολές στο χωριό Serra Orrios στο Dorgali και την ανασκαφή της νεκροπόλεως της Ολβίας.

Η περίοδος της Σαρδηνίας του Doro Levi έληξε το 1938, όταν λόγω των φασιστικών φυλετικών νόμων παύτηκε από τη θέση του καθηγητή Πανεπιστημίου. Έφυγε από την Ιταλία για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκεί το 1941, ο Doro Levi τιμήθηκε με δωδεκάμηνη μηνιαία υποτροφία του John Simon Guggenheim στο Princeton. Επέστρεψε στην Ιταλία μόνο με το τέλος του πολέμου το 1945 και εργάστηκε επιτυχώς για τη συντήρηση σημαντικών μνημείων του νησιού, πρώτα απ’ όλα στο ρωμαϊκό αμφιθέατρο στο Κάλιαρι.






Ο DORO LEVI ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Την πρώτη φορά που ο Doro Levi ήλθε στην Ελλάδα ήταν για την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή της Αθήνας την περίοδο 1921-1926. Το 1947 επιστρέφει για να αναλάβει τη διεύθυνση της Σχολής από την 01.07.1947 μέχρι τις 31.12.1976 σε μια δύσκολη μεταπολεμική περίοδο και παρέμεινε για 30 περίπου χρόνια. Στα χρόνια του η Σχολή έδωσε ιδιαίτερη σημασία σε ανασκαφές και έρευνες στη Φαιστό, αλλά και στην Ιασό της Μικράς Ασίας. Υπήρξε αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Μιλούσε άριστα τα αρχαία και τα νέα ελληνικά. Επίτιμος διδάκτωρ του πανεπιστημίου Αθηνών 1988, επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Αρχαιολογικής Εταιρίας. ΕπίσηςInstitute for Advanced Study, Princeton, New Jersey. Accad., Rome Lyceum, The New York Academy, of Sciences, Pontifical Archaeological Academy.

Ήταν ένας πραγματικά μάχιμος αρχαιολόγος, ακούραστος και βαθύς γνώστης του ελληνορωμαϊκού κόσμου. Υπήρξε πολυγραφότατος και άφησε σημαντικό έργο.





Ο DORO LEVI ΣΤΗΝ ΚΩ

Ο Alessandro della Setta το 1922 με την βοήθεια του κυβερνήτη της Δωδεκανήσου De Bosdari πραγματοποίησε αρχαιολογική αποστολή στην Κω για να εξερευνήσει τη σπηλιά της Άσπρης Πέτρας στην Κέφαλο, η οποία κατοικούνταν από τη Νεολιθική περίοδο. Μαζί του ήταν ως μαθητευόμενος αρχαιολόγος ο DORO LEVI. Στην ανασκαφή της σπηλιάς ανακαλύφθηκαν θραύσματα πήλινων νεολιθικών δοχείων, εργαλείων και άλλων χρηστικών αντικειμένων που φυλάσσονται σήμερα σε έκθεση στο Μουσείο Κω. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της σχολήςAnnuario della R. Scuola Archeologica di Atene e delle Missioni Italiane in Oriente - αρ. 8 -9 (1925-1926) «La Grotta di Aspripetra a Coo».





Παρακάτω ένα αγγλόφωνο βίντεο με τίτλο "Doro Levi. Adventure in archaeology" σε παραγωγή του Αθανάσιου Ροδόπουλου του 1989. και αποτελεί ντοκουμέντο της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής της Αθήνας.



84 views0 comments
bottom of page