top of page
  • Kostas Kogiopoulos

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΩ. Η ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ (INCIS) ΤΩΝ ΙΤΑΛΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ – ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ΜΠΑΤΗΣ».



Ο ιταλικός στρατός στην Κω είχε ανάγκη για χώρους στέγασης, οι στρατιώτες διέμεναν στο στρατόπεδο ενώ οι αξιωματικοί έμεναν σε αυτόνομα διαμερίσματα.

Το 1929 το Εθνικό Ινστιτούτο για τα σπίτια των κρατικών υπαλλήλων (Istituto nazionale per le case degli impiegati statali – INCIS) ξεκίνησε την κατασκευή δύο διώροφων πολυκατοικιών με 4 διαμερίσματα η κάθε μια στην πλατεία Δύο Μύλοι. Τα σχέδια ήταν του αρχιτέκτονα Rodolfo Petracco. Το σχέδιο του "Μπάτης" είναι πιο απλό ενώ το "Ζέφυρος" έχει στοιχεία Art Deco.

Το έργο ολοκληρώθηκε το 1930. Μετά τον πόλεμο και την ενσωμάτωση των νησιών στην Ελλάδα τα κτήρια μετατράπηκαν σε ξενοδοχεία που ονομάστηκαν «Ζέφυρος» και «Μπάτης». Γκρεμίστηκαν και τα δύο την δεκαετία του ΄70.

Το Εθνικό Ινστιτούτο για τα σπίτια των κρατικών υπαλλήλων (ακρωνύμιο INCIS) ήταν ένας ιταλικός δημόσιος οργανισμός, που ιδρύθηκε για να κατασκευάσει σπίτια που διέθετε προς ενοικίαση σε κρατικούς διοικητικούς υπαλλήλους και στρατιωτικούς, με προτεραιότητα στους χαμηλόμισθους. Το INCIS ιδρύθηκε με το διάταγμα Αρ. 1944 της 25ης Οκτωβρίου 1924. Για την κατασκευή κτιρίων, το Ινστιτούτο μπορούσε να επωφεληθεί από επιδοτούμενα δάνεια από το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων. Το Ινστιτούτο έκτισε σπίτια στην Ιταλία και τις αποικίες της.

bottom of page