top of page
  • Kostas Kogiopoulos

ΤΟ ΑΝΕΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΟΙΚΟΣΗΜΟ ΤΟΥ FANTINO QUERINI 1433 -1452




Χαμηλά στο δυτικό εξωτερικό περίβολο του Κάστρου της Κω (Νερατζιάς). Υπάρχει ανεστραμμένο το οικόσημο του ιππότη του Τάγματος του Αγίου Ιωάννου της Ιερουσαλήμ διοικητή της Κω Fantino Querini 1433 -1452. Υπήρξε επίσης διοικητής των νησιών Κάλυμνος, Λέρος και Νίσυρος.

Καταγόταν από την βενετσιάνικη οικογένεια φεουδαρχών ιδρυτές της πόλης της Βενετίας. Ήταν επίσης ιδιοκτήτες της Αστυπάλαιας για περισσότερο από έναν αιώνα (1413-1537), συμπεριλαμβανομένου και του νησιού της Αμοργού (1446-1537). Υπήρξαν επίσης τρεις δούκες της Κρήτης της οικογένειας Querini.

Το ανεστραμμένο οικόσημο τοποθετήθηκε εκεί σε μεταγενέστερη επισκευή του κάστρου από τους Οθωμανούς. Για τους Οθωμανούς δεν συμβόλιζε κρατικό έμβλημα αλλά πίστευαν ότι τα οικόσημα ήταν κάτι σαν γούρι για να στεριώσει το κάστρο, οπότε και δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία. Αντιθέτως το έβαλαν ανεστραμμένο διότι θεώρησαν ότι η κορυφή ήταν προς τα πάνω όπως ήταν οι μουσουλμανικοί ναοί και καμάρες.  Έτσι διατηρήθηκαν όλα τα ιπποτικά σύμβολα του κάστρου και δεν αντικαταστάθηκαν από τους επόμενους κατακτητές. Γι’ αυτό υπάρχει ακόμη στην είσοδο το σύμβολο των Ιπποτών.

bottom of page