top of page
2.jpg

Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΚΑΣ ΚΑΙ Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ (επιμέλεια)

Έκδοση του Πνευματικού Ομίλου Κώων «Ο Φιλητάς», 1999.
Ο Κ. Κογιόπουλος επιμελήθηκε την έκδοση της εκδήλωσης που έγινε προς τιμή του Ι. Γκίκα το 1998 στην Κω.
Μαλακό εξώφυλλο, σελ 96, διαστ. 17Χ24,3cm με πολλές Α/Μ φωτογραφίες.
ISBN: 9608628318

Στο πλαίσιο των 50 χρόνων από την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ο. Κώων «Ο Φιλητάς» αποφάσισε να τιμήσει τον παλαίμαχο διπλωμάτη και νομικό I.Ε. Γκίκα (Αντιμάχεια, Κω 1902 – Αθήνα 2003) για τη μακρόχρονη προσφορά του στην πατρίδα.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 1998, με βασικούς ομιλητές τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Αχιλλέα Κουτσουράδη και τον ψυχίατρο, κ. Κων/νο Κογιόπουλο.
Ο I. Γκίκας σπούδασε στη νομική σχολή της Αθήνας και της Ρώμης. Οι ιταλικές Αρχές της κατεχόμενης Δωδεκανήσου πρόβαλαν εμπόδια στην επιστροφή του μετά τις πανεπιστημιακές σπουδές στην Κω. Έφυγε στην Ιταλία το 1925 για να μπορέσει να πάρει την άδεια άσκησης επαγγέλματος από ιταλικό πανεπιστήμιο. Εκεί τελικά έμεινε και εργάσθηκε ως ανταποκριτής της εφημερίδας «Εστία» και συγχρόνως προσλήφθηκε στο γραφείο Τύπου της ελληνικής πρεσβείας, στην αρχή ως βοηθός και μετά ως διευθυντής.
Εκεί γνώρισε εκ των έσω τα γεγονότα των ελληνοϊταλικών σχέσεων, αλλά και τους Ιταλούς πολιτικούς που πρωταγωνιστούσαν εκείνη την εποχή. Από τη θέ­ση του στην Ελληνική Πρεσβεία της Ρώμης και από τα άρθρα του στον ελ­ληνικό Τύπο μπορούσε να επηρεάσει την ελληνική κοινή γνώμη, κρατώ­ντας ανοικτό, εκτός των άλλων και το θέμα των Δωδεκανήσων, που ήταν πάντα το βασικό του μέλημα.
Το 1982 εξέδωσε το βιβλίο «Ο Μουσολίνι και η Ελλάδα» (έκδ. «Βιβλιοπωλείο της Εστίας», σελ. 244). Στο βιβλίο αυτό ο Ιωάννης Γκίκας σκιαγραφεί τον Μουσολίνι, εξιστορώντας λεπτομερώς τη σταδιοδρομία του με εξελεγμένα στοιχεία που μας επιτρέπουν να σχηματίσουμε την ακριβή εικόνα του διαβόητου «Ντούτσε».
Στο β’ μέρος του βιβλίου του, ο Ιωάννης Γκίκας, που ζούσε στη Ρώμη και βρισκόταν σε άμεση επαφή με τους αντιπάλους του Μουσολίνι, μερικοί από τους οποίους ήταν παλαιοί συμφοιτητές και φίλοι του, προχωρεί σε μιαν αυθεντική και ενδιαφέρουσα εξιστόρηση των περιπετειών και των διακυμάνσεων από τις οποίες πέρασε η Ιταλία την πρώτη εικοσαετία της μεταφασιστικής περιόδου.

Το παρόν βιβλίο είναι εμπλουτισμένο με πολλές φωτογραφίες από τη δράση του I. Γκίκα και από αδημοσίευτες φωτογραφίες της Κω τα χρόνια της ιταλικής κατοχής από το αρχείο του επιμελητή.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Π. Ο. Κώων «Ο Φιλητάς», να τιμήσει τον κ. I. Γκίκα για την προσφορά του στην πατρίδα
Πρόλογος του Επίτιμου Προέδρου, της Ένωσης Κώων της Αθήνας,
κ. Ελπιδοφόρου Παπαντωνίου
Αναθηματική στήλη. Μετάφραση κ. Κ. Θαλασσινού
Εισαγωγή του κ. Κ. Κογιόπουλου
Ανάγνωση από τον Πρόεδρο του Ομίλου, κ. Κ. Ιωάννου, της χαιρετιστήριας επιστολής του κ. I. Γκίκα για την εκδήλωση
Χαιρετισμός του Κοινοτάρχη Αντιμάχειας, κ. Κ. Παπανικολάου .
Ομιλία του αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης, κ. Αχιλ. Κουτσουράδη
Ομιλία του κ. Κ. Κογιόπουλου, Ειδικού Γραμματέα του Ομίλου
Χαιρετισμός του Αντιπροέδρου της Ένωσης Κώων της Αθήνας, κ. Ν. Μανούση
Χαιρετισμός εκ μέρους των Μ.Μ.Ε. της Κω, από τον εκδότη και διευθυντή της εφημερίδας «Το Βήμα της Κω», κ. I. Ιωαννίδη.
Ομιλία του Πρέσβη, κ. Μάνου Γκίκα, Γραμματέα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
Ποίημα του κ. Θ. Διακογιάννη, αφιερωμένο στον Ι. Γκίκα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
Το χρονικό των δηλώσεων του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Ιταλού πρωθυπουργού De Gasperi για τα Δωδεκάνησα, από το βιβλίο του κ. I. Γκίκα «Ο Μουσολίνι και η Ελλάδα»
Φωτογραφικές μαρτυρίες από την Κω και τα χωριά της, την εποχή
της δράσης του I. Γκίκα

IOANNIS GIKAS AND HIS TIMES (editing).

Language: Greek.
Publisher: Koian Cultural Club “Feletas”
Published: 1999
Format: Paperback, 17Χ24,3cm, 96 pages.
ISBN: 9608628318

 

bottom of page