top of page
Kostas Kogiopoulos

Ο ΣΕΡ ΦΡΑΝΣΙΣ ΜΠΟΦΟΡ (SIR FRANCIS BEAUFORT) ΚΑΙ Η ΚΩΣ ΤΟ 1811 – 1812




Ο Σερ Φράνσις Μποφόρ (Sir Francis Beaufort) (27 Μαΐου 1774 – 17 Δεκεμβρίου 1857) ήταν Ιρλανδός υδρογράφος και υποναύαρχος στο βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό. Είναι γνωστός για τη δημιουργία της κλίμακας Μποφόρ, η οποία αποτελεί εμπειρικό τρόπο μέτρησης της έντασης των ανέμων και βασίζεται στην παρατήρηση των αποτελεσμάτων του ανέμου στη στεριά ή τη θάλασσα.

Υπήρξε μέλος της Βασιλικής Εταιρείας (Royal Society) και της Βασιλικής Γεωγραφικής Εταιρείας (Royal Geographical Society). Βοήθησε το ταξίδι του Καρόλου Δαρβίνου στα Νησιά Γκαλαπάγκος και την ο οποίος αργότερα δημιούργησε με τις ανακαλύψεις του τη θεωρία της εξέλιξης, την οποία περιέγραψε στο βιβλίο του Η προέλευση των ειδών.

Επισκέφθηκε την Κω 1811 ή το 1812 και αναφέρει για το νησί στο βιβλίο του Beaufort F. Sir, Karamania or a Brief Description of the South Coast of Asia Minor and of the Remains of Antiquity, with plans, views, & c. collected during a survey of that coast, under the orders of the Lords Commissioners of the Admiralty, in the years 1811 & 1812, London 1817. Το κείμενο είναι μικρό αλλά συνοδεύεται από ένα χάρτη (ξυλογραφία) του νησιού και της πόλης. Που διακρίνεται καθαρά το κάστρο, ο οχυρωματικός περίβολος της Χώρας με τους πύργους και η ξύλινη σκάλα που προϋπήρχε εκεί που σήμερα είναι η σκάλα του πολεμικού. Στο χάρτη υπάρχουν και οι δύο πύλες, η Πόρτα του φόρου και η Θαλασσινή πύλη ανατολικά. Η περιγραφή της προεπαναστατικής Κω έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού προέρχεται από τον Sir Francis Beaufort.



Αναφέρει για την πόλη: «Η πόλη είναι μικρή, περιτριγυρισμένη από τείχη, πυκνοκατοικημένη, αλλά αρκετά καθαρή. Ένα μεγάλο της προάστιο βρίσκεται ανάμεσα σε πλούσιους κήπους. Δεν υπάρχουν ερείπια οποιασδήποτε εποχής μέσα ή κοντά στην πόλη, εκτός από μερικές μαρμάρινες επιγραφές και κομμάτια αγαλμάτων στους δρόμους ή κτισμένα στα τείχη της πόλης και του Κάστρου. Από περιγραφές ωστόσο των κατοίκων φαίνεται ότι σε άλλα σημεία του νησιού υπάρχουν απομεινάρια αρχαιοτήτων, που μπορούν να ανταμείψουν τους κόπους του ταξιδιώτη-περιηγητή. Το Κάστρο στις τρεις πλευρές του βρέχεται από τη θάλασσα. Το χωρίζει από την πόλη ένα φαρδύ χαντάκι και το ενώνει μια κρεμαστή γέφυρα, από την οποία μπήκαμε μέσα, αφού ήταν κατεβασμένη και η καστρόπορτα ανοικτή. Γρήγορα όμως μάς ανακάλυψαν και πολιτισμένα –κρατώντας μας από τους αγκώνες- μας απομάκρυναν από το χώρο. Καθώς προχωρήσαμε στο εσωτερικό του, διακρίναμε πολλά πρόσθετα κτίσματα. Οι προμαχώνες φαίνονταν να είναι σε καλή κατάσταση, εναλλασσόμενοι με ποικιλία πύργων και επάλξεων. Μετρήσαμε πενήντα περίπου πολεμίστρες, όμως δεν μπορέσαμε να εξακριβώσουμε σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα όπλα». Στη συνέχεια αναφέρεται στη γονιμότητα της γης και τη μεγάλη παραγωγή της Κω, ιδιαίτερα σε σταφύλια και πεπόνια με εξαγωγές στην Αίγυπτο. Προτείνει να καλυφθεί η θέση ενός Άγγλου υποπρόξενου στο νησί.

Το κείμενο συνοδεύεται από ένα χάρτη του νησιού και της πόλης. Chart of the promontories of Halicarnassus & Triopium, & of the island of Kos Town and Fort of Kos.



25 views0 comments

Commentaires


bottom of page