top of page
  • Kostas Kogiopoulos

Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΤΙΜΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΣΤΟ ΠΥΛΙ

Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΤΙΜΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΣΤΟ ΠΥΛΙ

Το ναΐδριο της Τιμίας Ζώνης (ή Αγίας Ζώνης της Παναγίας)στο Πυλί (1) στην ενορία του Αγίου Νικολάου και βρίσκεται στην περιοχή Ταπάχανα. Είναι ένα μικρό εξωκλήσι που στην αυλή και στον τοίχο του έχει αρχαία μέλη σε δεύτερη χρήση. Είναι ένας άλλος Ορθόδοξος Ναός που παντρεύει υλικό της αρχαίας θρησκείας με την σύγχρονη.

Μπορούμε να διακρίνουμε τα εξής:

1) Τμήμα θωρακίου (από λευκό Μάρμαρο). Εντοιχισμένο στο αέτωμα του δυτικού τοίχου (2). Σώζεται τμήμα της γωνίας της εξέχουσας ημικυκλικής ταινίας που ορίζει τον ρόμβο, εσωτερικά της οποίας διαμορφώνεται τρίλοβο φύλλο, καθώς και τμήμα των εσωτερικών ταινιών του ρόμβου, όπου διατηρούνται ημικυκλικές αύλακες και λεπτότερες εξέχουσες ημικυκλικές ταινίες. Χρονολογείται στα μέσα 6ου αι. (Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά. Διδακτορική διατριβή).



2) Αμφικιονίσκος στην αυλή της εκκλησίας (3).




3) Κιονόκρανο με πλήρη φύλλα στην είσοδο της εκκλησίας (4Α, 4Β ).




4) Κιονόκρανο (τμήμα) εντοιχισμένο σε τοιχίο που στηρίζει βρύση (5)



Τέλος υπάρχει ένα ακόμη αντικείμενο που αυτή τη φορά δεν πρόκειται για αρχαίο μάρμαρο. Πρόκειται για την καμπάνα της εκκλησίας. Ένα αντικείμενο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η καμπάνα είναι η κεφαλή γερμανικής αεροπορικής βόμβας του μισού τόνου (6Α, 6Β) με την βάση στήριξης.



Ήταν συνηθισμένο μετά τον πόλεμο στρατιωτικό υλικό να χρησιμοποιείται σε δεύτερη χρήση σε πολλαπλούς ρόλους. Βόμβες που δεν εξερράγησαν ή δεν χρησιμοποιήθηκαν και παράτολμοι Κώοι τις απενεργοποιούσαν, βγάζοντας από μέσα το εκρηκτικό υλικό και αργότερα έγιναν καμπάνες εκκλησιών. Έτσι από ένα όπλο μαζικής καταστροφής έβγαινε ήχος ειρήνης και αγάπης. Καμπάνες σαν αυτήν από ιταλικές και Γερμανικές βόμβες υπάρχουν ακόμη αρκετές στην Κω.

15 views0 comments
bottom of page