top of page
  • Kostas Kogiopoulos

ΑΡΚΟΝΗΣΟΣ - KARA ADA





Η Αρκόνησος (Kara Ada = Μαύρο νησί τουρκικά) είναι ένα μικρό ακατοίκητο νησί στο κόλπο της Αλικαρνασσού. Έχει έκταση 9 τχμ. και απέχει από την Κω 17 χλμ. ορατό από εδώ. Η ιστορία της ακολουθεί εκείνη της Αλικαρνασσού. Το 1919 καλύφθηκε από τους Ιταλούς χωρίς ποτέ να εγκατασταθεί φρουρά. Με την ιταλοτουρκική συνθήκη του 1932 παραδόθηκε και τυπικά στους Τούρκους.

Το νησί ήταν ιδιοκτησίας του Αλέξανδρου Μαγκλή από την Κάλυμνο που κατασκεύασε και την εκκλησία η Παναγιά της Αρκονήσου που υπάρχει και σήμερα.



Η Αρκόνησος είναι γνωστή για τα ιαματικά της λουτρά (λουτρά της Κλεοπάτρας). Το σημαντικότερο αξιοθέατο βρίσκεται στη κορυφογραμμή του νησιού όπου υπάρχουν τα υπολείμματα ενός ναού που κατασκεύασαν οι Λέλεγες και οι Κάρες και αργότερα ελληνοποιήθηκε. Δεν είναι γνωστά αρκετά για αυτή την κατασκευή για να ταυτιστεί, πιθανώς να ήταν αφιερωμένη σε ιατροθρησκευτική λατρεία σε συνδυασμό με τα θερμά λουτρά που βρίσκονται στην παραλία του νησιού.

Ίσως οι Ιππότες του Αγίου Ιωάννη να το χρησιμοποίησαν σαν παρατηρητήριο επειδή βλέπει προς τον κόλπο της Αλικαρνασσού και προς τον κεραμικό κόλπο. Οι παλιοί κάτοικοι το ονόμαζαν Κάστρο. Ο Ναός – Παρατηρητήριο παραμένει και σήμερα.







bottom of page