top of page
  • Kostas Kogiopoulos

ΤΟ ΘΩΡΗΚΤΟ ΑΒΕΡΩΦ


Α) ΣΤΙΣ 15 ΜΑΪΟΥ 1911 Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΘΩΡΗΚΤΟ ΑΒΕΡΩΦ

Β) ΤΟΝ ΜΑΙΟ 1945 ΤΟ ΑΒΕΡΩΦ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΤΗ ΡΟΔΟ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΝΤΙΒΑΣΙΛΕΑ - ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ. ΕΓΙΝΕ ΕΤΣΙ Ο "ΑΡΡΑΒΩΝΑΣ" ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ - ΕΛΛΑΔΑΣ

Το θρυλικό θωρηκτό «Αβέρωφ» καθελκύστηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1910 και παραδόθηκε στη χώρα μας στις 15 Μαΐου 1911. Αν και συνήθως ονομάζεται θωρηκτό, είναι ένα προ -dreadnought θωρακισμένο καταδρομικό. Δηλαδή θωρακισμένο πλοίο γραμμής (γραμμή είναι ναυτικός όρος βασισμένος στην πολεμική διάταξη μάχης των παλιών θωρηκτών).

Το πλοίο ναυπηγήθηκε στο Λιβόρνο της Ιταλίας. Είναι κατηγορίας “Pisa” (Pisa, Amalfi). Αρχικά ήταν για τις ανάγκες του πολεμικού ναυτικού της Ιταλίας. Πουλήθηκε στην Ελλάδα και αποτέλεσε το μεγαλύτερο ιταλικό πολεμικό πλοίο που πουλήθηκε εκτός Ιταλίας. Η ιστορία αυτού του πλοίου είναι μοναδική για το ελληνικό πολεμικό πλοίο. Είναι το ενδοξότερο και μακροβιότερο πολεμικό πλοίο της Ελλάδας. Όταν έφθασε στο Αιγαίο αποτέλεσε την ισχυρότερη ναυτική μονάδα ικανή να αλλάξει την ναυτική ισορροπία δυνάμεων και να δώσει ναυτική υπεροχή στην Ελλάδα. Στα Δωδεκάνησα ήλθε δύο φορές. Α) Όταν μετά το αποτυχημένο κίνημα του ο Βενιζέλος με τον Αβέρωφ διέφυγε στην Κάσο στις 12 Μαρτίου. Β) Η τελευταία του αποστολή ήταν το ταξίδι στα Δωδεκάνησα που μετέφερε τον αρχιεπίσκοπο – αντιβασιλέα σε επίσημη επίσκεψη το 1945. Στις 15-5-1945, ήλθε στη Ρόδο, την πρωτεύουσα των Δωδεκανήσων, ο Αντιβασιλέας - Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Δαμασκηνός, πριν ακόμη εκδηλωθούν επίσημα οι αποφάσεις των νικητών του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου. Την ημέρα εκείνη ο Δαμασκηνός κήρυξε στη Ρόδο τον "Αρραβώνα" του δωδεκανησιακού συμπλέγματος με την Ελλάδα. Το πλοίο μετά την μεγάλη πολεμική και επιτυχημένη καριέρα, υπηρέτησε για μισό αιώνα ως ναυαρχίδα του στόλου, το 1984 το Πολεμικό Ναυτικό αποφάσισε να το μετατρέψει σε πλωτό μουσείο (Πλωτό Ναυτικό Μουσείο Θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ») και το μετέφερε στο Φάληρο. Εκεί βρίσκεται από τότε και τιμά με την παρουσία του το Ελληνικό Ναυτικό και την ναυτική κληρονομιά της Ελλάδος. Δεν ήταν μόνο ένα πολύ ισχυρό πλοίο, αλλά και πολύ όμορφο.


Η ΜΟΥΣΕΙΑΚΗ ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΒΕΡΩΦ Είναι το μόνο πλοίο του τύπου του που εξακολουθεί να υπάρχει. Τα συνομήλικα του πλοία μουσεία είναι το Aurora και Olympia που διατηρούνται αντίστοιχα στην Αγία Πετρούπολη και τη Φιλαδέλφεια είναι θωρακισμένα καταδρομικά πολύ μικρότερου μεγέθους. Το ιαπωνικό Mikasa είναι ένα θωρηκτό προ-dreadnought αραγμένο στη Yokosuca

Όλα αυτά τα πλοία μουσεία είναι ανακατασκευές στην αρχική τους κατάσταση. Το Mikasa χρησιμοποιεί πολλά στοιχεία που ανακτήθηκαν από την διάλυση του Χιλιανού Almirante Latorre. Το Αβέρωφ είναι το μόνο προ-dreadnought σχεδόν εντελώς πρωτότυπο.







30 views0 comments
bottom of page